By Raoul Martin

Meet Raoul

Raoul Martin Fashion Designer

Krachtige vrouwen hebben mij gevormd tot wie ik ben. Zij hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Als klein jongetje hield ik mij al bezig met het aankleden van de poppen van mijn zus, mijn moeder zorgde ervoor dat ik wel gekleed van huis ging en later zorgde de liefde van mijn leven voor een bom aan inspiratie.

Opgegroeid in Maastricht ben ik aanraking gekomen met tal van mensen en culturen die mij hebben geïnspireerd en beïnvloed. Hierdoor ontstond een interesse voor de wereld om mij heen en een liefde voor voor natuur, geschiedenis, dichtkunst, muziek en literatuur.

Mijn liefde voor eigenzinnige vrouwen geven mijn collecties en dessins vorm. Dit is de basis van al mijn creaties.

authentic and confident

This is my story

Maastricht. De stad van mijn kindertijd en mijn jeugd. De stad waar ik gestudeerd heb aan de kunstacademie. Binnen mijn familie heersten Franse invloeden, met name aan de kant van mijn vader. Ik werd door leeftijdsgenootjes vaak om de herkomst van mijn naam gevraagd. Het feit dat ik niet wist waar dit eigenlijk vandaan kwam, vond ik maar spannend. Totdat ik er in 2020 eindelijk achter kwam dat mijn oorsprong bij de Noormannen ligt en dat de naam Martin zelfs een eigen tarten heeft. De Noormannen, die onder leiding van Ragnar afdwaalden naar Engeland en Frankrijk. Mijn naam stamt van Martinus af.

Kennismaking met kunst
Op de lagere school kwam ik voor het eerst in aanraking met kunst. Toen een leraar, die dichter was, mij een klassiek nummer liet luisteren en mij vervolgens met wit potlood op een zwart papier mijn vertaling van deze muziek liet tekenen. Dit raakte mij enorm.

Ik was dat jongetje dat net een tikkeltje anders was: ik liep rond met een prachtig geborduurd gilet uit Perzië en een schuin geknipte pony. Ik ging nooit voetballen, maar ik hield mezelf uren lang bezig in mijn eigen gecreëerde wereld van cowboys, kastelen en boerderijen. Als ik hier nu op terug kijk, was ik toen al bezig met creëren en ontwerpen. Ook ging ik graag naar het natuurhistorisch museum, het Bonnefantenmuseum, waar ik boeken huurde die ik urenlang in bed kon lezen.

Kunstgeschiedenis
Mijn liefde voor kunst ontwikkelde zich tijdens mijn middelbare schooltijd. Ik kwam in aanraking met kunstgeschiedenis en dat was écht helemaal mijn ding. In deze periode was ik ook steeds meer bezig met het aankleden van de poppen van mijn zus en ging ik met mijn moeder mee op pad om kleding te kopen. Mijn ouders vroegen me om advies bij het stylen van hun interieur en ik zorgde er dan ook voor dat er mooie prenten en schilderijen aan de muur kwamen te hangen. In die tijd ontstond mijn aandacht voor vrouwenmode en sieraden. Stiekem was ik altijd al bezig met hoe vrouwen eruit zagen, die elegante vormen, mij niet bewust wat ik hiermee moest.

Eigen creatieve weg
Op eigen initiatief werkte ik aan mijn creativiteit. Zo schilderde ik graag naaktportretten en maakte ik tekeningen, waarmee ik naar een kunstenaar ging om mijn werk te laten beoordelen. “Jij hebt talent!”, zei de kunstenaar en zo vervolgde ik mijn creatieve weg.

Toen ik een nieuwe opleiding moest kiezen was er voor mij geen twijfel meer: ik schreef me in voor de Academie voor Toegepaste Kunsten, afdeling modevorming. Gedurende deze jaren was ik zoekende naar mijn eigen stijl, mijn eigen visie. Tijdens mijn laatste jaar ontwikkelde ik kousen voor dames van allerhande pluimage. Deze sloegen in als een bom, waardoor mijn liefde voor eigenzinnige vrouwenmode verder vorm kreeg en mijn zoektocht steeds meer richting kreeg.

Verder in het mode vak
Na mijn afstuderen richtte ik ontwerpstudio ‘’Studio Raoul Martin’’ op met als doel dessins te verkopen. Hier ontwikkelde ik mijn eigen fashionhandschrift, dat mij tot op de dag van vandaag kenmerkt en onderscheid. Na een aantal ontwikkelingen op persoonlijk vlak besloot ik om hiermee te stoppen. Bovenal leerde ik de liefde van mijn leven kennen en we verhuisden samen naar ‘s-Hertogenbosch.

Tiles and leaves
De mooiste momenten ontstaan als je ze niet verwacht. Ik kwam iemand tegen met een achtergrond in marketing. Na wat gedeelde hersenspinsels, besloot ik om mijn eigen label op te richten: Raoul Martin.com. In de winter van 2019 presenteerde ik mijn allereerste collectie ‘’Tiles and leaves’’, die ik mocht verkopen in prachtige modeboetieken in Nederland. De breisels werden met veel enthousiasme ontvangen en verkocht.

De circel rond
Mijn inspiratie voor Fashion haal ik uit mijn eigen levensloop: van dat kleine jongetje in Perzisch geborduurde kleren, tot volwassen ontwerpen met levenservaring. Verschillende bronnen zorgen voor veel inspiratie, welke op het eerste gezicht weinig samenhang lijken te hebben. Juist die diversiteit zorgt voor de meest creatieve inspiratie.

De organische lijnen en vormen van de natuur, mijn grootste inspiratiebron, komen veelvuldig terug in mijn dessin ontwerpen. Ook vormen de Middeleeuwen een enorme poel van inspiratie, wat vermoedelijk te maken heeft met de heraldiek en het mystiek van deze tijd. Mijn voorliefde voor uitbundig kleurgebruik, architectuur en hoogwaardige stoffen zijn te verklaren uit mijn bewondering voor de Italiaanse Renaissance. Geschiedenis is kunst. Kunst is geschiedenis.

Raoul Martin.